Skip to content

Kākā

Nestor meridionalis

Their Story

Kākā Translocation
What an exciting moment to finally welcome kākā to the Sanctuary. Initially held in a special aviary, our first three kākā took flight on 28 April 2026 into the wilds of the Sanctuary and beyond.
Kākā are also known as bush parrot, brown parrot, kawkaw

Our kākā are continuing to settle into life at the Brook Waimārama Sanctuary, coming and going as they explore their new home.

There names given by Ngāti Apa ki te Rā Tō and colour ID bands: Rotopōhueroa (female) (Blue), and Males – Rotomairewhenua (Red), Rotoroa (Green), Rotoiti (Orange) and Paraumu (Pink)

These birds are part of a South Island kākā breeding programme and play an important role in our long-term ambition to establish a thriving kākā population at the Sanctuary and across the surrounding Te Tauihu / Top of the South forests.

If you’re visiting the Sanctuary, keep an eye on the canopy and listen for their distinctive calls. You may be lucky enough to spot a kākā coming or going from the aviary as they continue to explore their surroundings. We’d also love to hear about any sightings from the community.

Keep kākā wild. Every sighting is a reminder of the important work underway to restore our native wildlife for future generations.

This work has been made possible through collaboration with Ngāti Apa ki te Rā Tō, the Department of Conservation, Natureland Zoo, World Parrot Trust and Nelson City Council.

Report a kākā Sighting

Conservation Status

Endemic – Recovering

Although forest clearance has destroyed all but a fraction of the kākā’s former habitat, the biggest threat to their survival is introduced mammalian predators, particularly the stoat, but also the brushtail possum. It is predation by these pests, particularly of nesting females, that is the reason for general rarity of kākā on the main islands compared to their forested offshore island strongholds. Kākā can coexist with rats, and possibly also with possums, but not with stoats. Kākā populations can, however, recover when stoats and other pests are controlled by trapping or poisoning.

Population

Probably fewer than 10,000 birds. There appears to be sufficient gene flow between most populations to prevent the development of significant genetic differences between them. Kākā Translocated to the Sanctuary are of Top of the South genetic’s.

Voice

A harsh, repeated, rhythmic “ka-aa” when flying above the forest canopy, harsh grating “kraak” alarm call when disturbed. Also a variety of loud, musical whistles, but these vary markedly from place to place. Males give a soft “tsee-tsee-tsee” call during the pre-copulatory display and when showing potential nest sites to females. Females soliciting food from their mates, and juveniles soliciting food from their parents, utter a guttural, repeated “aa-aa” call.

Food

Kākā consume seeds, fruit, nectar, sap, honeydew and tree-dwelling, especially wood-boring, invertebrates. There are also two records of kaka preying on the eggs of small passerines. Kākā are seasonal specialists, moving from food source to food source as different fruits, seeds and nectar become available.

STRATEGIC SUPPORTERS

NBS-Comm-2col-CMYK-Hires (002)

CONSERVATION CHAMPIONS

Come Visit Us!

651 Brook St, The Brook
Nelson 7010
New Zealand

(03) 539 4920

info@brooksanctuary.org.nz

OPEN HOURS

Wednesday – Sunday: 10am – 4pm, last entry 3pm

PUBLIC TRANSPORT

NBus route 4 visits the Brook Sanctuary 6 days a week and departs from Nelson Airport. Click here for full timetable

Back To Top